Sök Menu

​​Ta med en ny blodgivare - få ett pris!

Blodtjänst anordnar sommarkampanjen #uppmuntraenkompis där den som rekryterar en ny blodgivare belönas.

Det behöva nya blodgivare hela tiden, eftersom en del blodgivare tvingas sluta sedan de exempelvis fyllt 71 eller drabbats av vissa sjukdomar. Man kan börja ge blod ända upp i 59 års ålder.


Det behövs ca 800 blodgivare varje vardag, nya som gamla. Blodprodukter behövs för patienter även på sommaren. Det är inte möjligt att förvara blodprodukter under någon längre tid, vilket bidrar till det stadiga behovet av blod. Blodprodukter ges exempelvis till olycksoffer och för tidigt födda barn, och de används vid planerade operationer och cancerbehandlingar. En enda donation kan hjälpa upp till tre patienter.

I denna kampanj belönas man för varje ny blodgivare med ett presentkort. Om du alltså kommer med två nya blodgivare får du två presentkort! Presentombudet omfattar bl.a. filmer, ljudböcker, joga och choklad.

Tänk på att tiden för blodgivning ska beställas i förväg.

Vem kan delta?

Alla som vill uppmuntra andra att ge blod kan delta i kampanjen. Nya blodgivare ska vara i åldern 18–59 år.

Hur deltar man i kampanjen?

I denna kampanj ger vi en belöning för rekrytering av nya blodgivare. Kampanjen inleds 29.6.2020 och avslutas 10.7.2020. Kampanjen kommer att upprepas senare om vi har överblivna presentkort, och den avslutas i förtid om vi får slut på presentkort.

Du kan delta i kampanjen vid valfritt blodgivningsställe genom att ta med dig en myndig person som aldrig tidigare givit blod i Finland. I denna kampanj belönas rekryteraren för varje ny blodgivare. Berätta i samband med din anmälan om att du deltar i kampanjen!

Du kan delta i kampanjen som rekryterare även om du inte kan ge blod själv.

Nya blodgivare bör först göra testet för nya blodgivare på adressen: www.kanjagdonera.fi. Den elektroniska hälsodeklarationen ska fyllas i på blodgivningsdagen, eller tidigast en dag före. Hälsodeklarationen ger en preliminär bedömning av huruvida man är lämplig som blodgivare, och man kan också göra den på plats på Blodtjänsts enhet. Den slutgiltiga bedömningen av vem som är lämplig görs först på blodgivningsstället, och påverkas av bland annat hemoglobinvärdet.

Blodgivning kräver tidsbeställning.

Ni kan beställa tid för blodgivning vid samma eller efterföljande tidpunkter, om ni är flera som ska donera blod. OBS! Blodtjänstbyråernas tidsbokningssystem visar endast en tidsbeställningsmöjlighet per tidpunkt. Det kan dock finnas flera lediga platser vid samma tidpunkt. I dessa fall ska ni beställa tid samtidigt vid samma tidpunkt eller efter varandra. Ni kan också ringa vårt kostnadsfria blodgivarinformation så beställer vi tiden åt er, tfn 0800 0 5801 (vardagar 8–17).

Priser

Varje person som lyckas rekrytera en ny blodgivare får ett presentkort från Kiitoskauppa som tack (kiitoskauppa.fi). Med koden som du får kan du lösa ut en tidsbegränsad ljudboks-, idrotts- eller streamingtjänst, eller beställa exempelvis choklad. Du kan också donera ditt pris till Röda Korsets katastroffond.

Presentkortet ges personligen på blodgivningsstället. Vi fortsätter att ge ut presentkort så länge lagret räcker. Vi ger priser även om man vid just den tidpunkten inte kan donera blod, till exempel p.g.a. för lågt hemoglobin. Det räcker med att den nya blodgivaren har registrerats som blodgivare.

Priset kan inte omvandlas till pengar eller andra priser.

Behandling av personuppgifter

Blodtjänst behandlar blodgivarnas personuppgifter i enlighet med beskrivningen i blodgivarregistrets dataskyddsbeskrivning. Det lagras inga uppgifter separat om blodgivarna i samband med kampanjen.

Övriga villkor

Om det finns skäl att misstänka att den som deltar i kampanjen har gjort sig skyldig till fusk eller deltagande i strid med reglerna, har Blodtjänst rätt att neka deltagande.
Blodtjänst meddelar på kampanjsidan och i mån av möjlighet på kampanjens marknadsföringskanaler, om vi tvingas göra ändringar i kampanjen, prisen, tidpunkten, tillgången eller andra faktorer som påverkar genomförandet av kampanjen. Blodtjänst förbehåller sig rätten att göra ändringar i kampanjen och reglerna.