Sök Menu

Information om tidsbeställning

Alla blodgivare kan boka tid för helblodgivning, det vill säga vanlig blodgivning där blodets alla komponenter tappas i en blodpåse. Du kan naturligtvis också utan att boka tid komma för att ge blod, men bokningen gör proceduren på blodtjänstbyrån något snabbare. För trombaferes ska man alltid boka tid i förväg. OBS! Till Joensuu måste man alltid boka tid på förhand!

Du kan boka tid till alla blodtjänstbyråer: Esbo, Helsingfors Stenhagen, Helsingfors Sanomahuset, Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Seinäjoki. Kolla öppettiderna genom att välja önskad ort.

Under ett pilotprov är det också möjligt att boka tid till allmänna blodgivningar i Östra och Mellersta Finland. OBS! Till Joensuu måste man alltid boka tid på förhand!

Frågor och svar om tidsbeställningen:

Vem kan boka tid till blodgivningen?
Vilken som helst blodgivare – även den som ger blod för första gången – kan boka tid till en helblodgivning. För trombaferes och till allmänna blodgivningar i Joensuu ska man alltid boka tid i förväg.

Måste jag registrera mig på webbplatsen för att boka tid?
Nej, men en registrering ger dig möjlighet att senare kontrollera eller ändra din bokning.

Varför rekommenderar Blodtjänst tidsbeställning?
En tidsbokning gör ditt besök på blodtjänstbyrån enklare och snabbare. En bokad tid är också en påminnelse om en viktig sak, samtidigt som det blir lättare för Blodtjänst att förutse den dagliga tillströmningen av blodgivare och att planera insamlingen av blod.

Hur mycket tid lönar det sig att reservera för blodgivningen?
En helblodgivning räcker ungefär 5–10 minuter, men eftersom du före själva blodgivningen ska fylla i hälsodeklarationen och intervjuas av en sjukskötare, kan det löna sig att reservera åtminstone en halv timme för besöket. Därtill är det bra att reservera litet tid för vila och en kopp kaffe efter blodgivningen.

Kan man boka tid också till allmänna blodgivningar?
Under vårt pilotprov är det också möjligt att boka tid till allmänna blodgivningar i Östra och Mellersta Finland. Till Joensuu måste man alltid boka tid på förhand!

Vi är en grupp som är på väg till blodgivning. Hur bokar vi tid?
Grupper kan boka tid genom att ringa närmaste blodtjänstbyrå. Grupper på väg till blodtjänstbyrån i Stenhagen i Helsingfors, kan boka tid per telefon 029 300 1919.

Vill du veta mer? Ring blodgivarnas avgiftsfria infotelefon 0800 0 5801 (må–fre kl. 8–17)

För tjänsten har sammanställts en registerbeskrivning enligt 10 § i lagen om personuppgifter (523/99).