Sök Menu

Information om tidsbeställning

Boka tid till blodgivning på förhand.

Du kan boka tid till blodtjänstbyråer här. Kolla öppettiderna genom att välja önskad ort.

Till allmänna blodgivningar bokar man tid här.

Frågor och svar om tidsbeställningen:

Finns det krav om webbläsare på tidsbeställningssidan?

Tidsbeställning till allmän blodgivning fungerar inte med Internet Explorer. Använd en annan webbläsare (t.ex. Google Chrome eller Mozilla Firefox).

Måste man registrera sig på webbplatsen för att boka tid?

Nej, det behöver man inte. Registrering gör dock att du kan granska dina tidigare bokningar (blodtjänstbyråernas tidsbeställning).

Man kan inte registrera sig i systemet i tidsbeställningstjänsten vid allmän blodgivning. Ange din e-postadress vid bokningen så att du kan ändra din bokning senare via bekräftelselänken.

Varför krävs en bokad tid?

På det här sättet kan vi begränsa antalet blodgivare i våra lokaler och värna om säkerheten för alla under coronavirusepidemin. Tidsbeställningen underlättar och påskyndar också ditt ärende. En bokad tid är också en påminnelse om en viktig sak. Samtidigt är det lättare för Blodtjänst att förutse det dagliga antalet besökare vid blodgivning och att planera insamlingen av blod.

Hur mycket tid ska jag reservera för besöket?

Det tar 5–10 minuter att donera helblod, men det är bra att reservera minst en halvtimme för hela besöket, eftersom du behöver tid för vila och kaffe efter blodgivningen.

Måste jag köa ändå, trots att jag bokar tid?

Vi strävar efter att betjäna alla blodgivare så snabbt som möjligt. Ibland kan det ändå bli rusning och lite köande. Till allmän blodgivning tar vi exempelvis flera bokningar till en 15 eller 30 minuters period. Anmäl dig till blodgivningen under den tidsperiod som du har bokat.

Vad innebär tidsperioden vid allmän blodgivning?

Tidsperioden vid allmän blodgivning avser den tidsperiod då du kan komma till blodgivningen. Kom till den allmänna blodgivningen gärna i början av den tidsperiod du har bokat. Vi rekommenderar inte att man kommer innan tidsperioden börjar, eftersom antalet personer som vistas samtidigt i lokalen är begränsat. Flera blodgivare tas i samma tidsperiod.

Exempel: Om du har en bokad tid vid jämn timme (t.ex. kl. 13), kom kl. 13–13:15.

Tidsbeställningen vid blodtjänstbyråerna har inga tidsperioder, så kom när din tid börjar.

Vi kommer i grupp för blodgivning. Var bokar vi tid?

Grupper kan boka tid genom att ringa närmaste blodtjänstbyrå. Alla blodgivare i gruppen ska boka en tid för sig själv.

Vad händer om jag är sen?

Vi önskar att du kommer vid den bokade tiden. Personalen strävar efter flexibilitet.

Vad händer om jag inte kan komma?

Om du upptäcker att du inte kan komma, avboka tiden. Då blir tiden ledig för nästa kund. Du kan avboka tiden själv via bekräftelselänken eller genom att ringa till oss. Avbokning av tid medför inga kostnader för dig.

Hur gör jag om jag inte klarar av att boka tid?

Du kan också boka tid genom att ringa blodtjänstbyrån eller Blodtjänsts infotelefon 0800 0 5801 (vardagar kl. 8–17). Vid behov ger vår personal på plats vägledning i hur du bokar tid till nästa gång. Personalen kan också boka tid åt dig på plats för den aktuella dagen (om det finns lediga tider) eller till nästa allmänna blodgivning.

OBS! Om du inte beställt någon tid och det finns utrymme för det, tar vi också emot blodgivare utan tidsbeställning. Skötaren fattar beslut om detta med beaktande av bl.a. säkerhetsavstånd i blodgivningslokalen.

Fråga mer i blodgivarnas avgiftsfria infotelefon 0800 0 5801 (vardagar kl. 8–17).

För tjänsten har sammanställts en registerbeskrivning enligt 10 § i lagen om personuppgifter (523/99).