Sök Menu

Kallelser till blodgivning

 


Så här ger du oss tillstånd att skicka dig kallelser:

När du nästa gång kommer för att ge blod, kontrollera och komplettera dina kontaktuppgifter och kryssa i blodgivningsblanketten för, att vi får kalla dig till blodgivning.

Du kan också ge tillstånd att bli kallad genom att antingen ringa blodgivarnas avgiftsfria telefon 0800 0 5801 (vardagar kl. 8–17), skicka ett mejl till adressen verenluovutus(at)veripalvelu.fi, eller fylla i blanketten för uppdatering av personuppgifterna. Du kan när som helst annullera tillståndet.

När vi kallar blodgivare finns det ett behov av antingen röda blodkroppar eller blodplättar, eller båda. Ökad efterfrågan på blod beror aldrig på plasma, utan råvaran plasma uppkommer som en biprodukt vid separation av blod.

Du kan välja mellan flera olika sätt att bli kallad. Vi hoppas att du ger tillstånd till så många olika sätt som möjligt, så att vi alltid kan använda det sätt som för tillfället är lämpligast.

Följ regelbundet med blodsituationen

Vårt system tillåter att det skickas kallelser till samma personer bara efter ett visst tidsintervall och därför kanske vi inte kan påminna dig så ofta som det vore önskvärt. Följ därför med blodsituationen på vår webbplats och kom för att ge blod åtminstone då du blir kallad.

SMS–kallelse i första hand

I första hand kallar vi via SMS och vi hoppas att du ger ditt tillstånd till att vi får skicka kallelser via SMS. Du får ett SMS, då blodlagret för din blodgrupp har blivit klart mindre och vi snabbt behöver många blodgivare. Vi kan också via SMS påminna dig om, att det på din hemort arrangeras en allmän blodgivning. Om vi har ditt mobiltelefonnummer, kan vi snabbt kalla dig till blodgivning då din hjälp behövs som allra mest. Du behöver inte svara på våra SMS.

Också nyhetsbrev per e-post

Om du ger oss tillstånd att skicka dig kallelser per e-post och ger oss en aktiv e-postadress, kan vi skicka dig kallelse till blodgivning direkt till din e-post. Du får då också 2–4 gånger per år blodgivarnas eget nyhetsbrev.

Kallelse per telefon bara i specialfall

Vi kallar i allmänhet blodgivare per telefon bara i det fall, att blodlagren har minskat alarmerande. En del blodgivare har gett oss tillstånd att göra en noggrannare bestämning av deras blodtyp. De kallas personligen per telefon då en patient behöver något specialpreparat. Försäkra dig om att vi har ditt telefonnummer, så att vi kan kalla dig till blodgivning då du behövs som allra mest.

Påminnelser och meddelanden via postkort

Vi kan skicka dig ett postkort som en påminnelse, då det förflutit en längre tid sedan din senaste blodgivning. Vi kan också via postkort meddela dig om allmänna blodgivningar som arrangeras på din hemort. Vi kan skicka postkort till alla som gett oss tillstånd att kallas till blodgivning.