Sök Menu

Mångfaldiga din hjälp – grunda en BlodGrupp

Vem som helst kan på sin arbetsplats, i sin förening eller hobbyverksamhet eller tillsammans med sina vänner grunda en BlodGrupp. Fem blodgivare kan på en och samma gång hjälpa upp till 15 patienter, då det donerade blodet delas upp i enskilda komponenter ur vilka sedan framställs produkter av röda blodkroppar, trombocyter och plasma.

 

 

Har det blivit glest mellan blodgivningarna? Grunda en egen blodgivargrupp, så är det lättare att göra livräddningen till en regelbunden vana. Inom en BlodGrupp mångfaldigas både hjälpen och det goda humöret. Det bästa sättet att trygga en obruten kedja av hjälp är att två, tre gånger om året sträcka fram armen. Ni kan verka som en BlodGrupp även om gruppens medlemmar ger blod var för sig.

Blodgivning i en grupp med 4 till 6 personer tar bara en dryg timme, men den kan ge en patient ett helt liv.

Så fungerar en BlodGrupp:

1. Skapa en BlodGrupp genom att fylla i anmälningsblanketten (endast på finska). Kom överens om vem som är kontaktperson.

2. Informera och bjud in människor att delta och hjälpa till.

3. Kom överens om den första gemensamma blodgivningsdagen (eller gå och ge blod var för sig). När ni har bestämt när ni ska gå och hur många som kommer, beställ en blodgivningstid för er grupp genom att ringa er närmaste blodtjänstbyrå (Till Sanomahuset i Helsingfors kan man ocksåboka en grupptid på webben). Grupper på minst fyra personer kan vid behov få åka taxi (max. 20 km/riktning, bilen beställs själv, taxikort fås vid receptionen). Vi rekommenderar att grupperna ska vara små, ca. 4–6 personer, så att blodgivningen ska gå smidigt och snabbt.

Om ni är på väg till ett blodgivningstillfälle som ordnas av den mobila blodtjänsten, anmäl er grupp till den blodgivningsbyrå som ordnar tillfället. (Kuopio, Uleåborg, Seinäjoki, Åbo eller Tammerfors. Grupper som deltar i blodgivningstillfällen i huvudstadsregionen, Nyland och södra Karelen kan anmäla sig på adressen helsinki.liikkuvaveripalvelu@veripalvelu.fi).
Reservera 1,5–2h för gruppbesöket. Kom också ihåg att ta med era officiella, bildförsedda identitetsbevis!

4. Fyll i elektroniska hälsotestet

5. Blodgivning och en trevlig kaffestund.

6. Boka in nästa blodgivningstid om ca 3–6 månader.

Om medlemmarna i er grupp ger blod minst 10 gånger under ett kalenderår får ni ett diplom av Blodtjänsten och era namn kommer med på listan för belönade BlodGrupper. För minst 20 blodgivningar får ni ett diplom i silver, för 30 blodgivningar ett gyllene diplom och för 50 blodgivningar ett diplom i platina.

OBS: Kom ihåg att berätta namnet på ert företag, samfund eller grupp, så att alla blodgivningar kan registreras på ert eget "blodbankskonto”.