Sök Menu

Mångfaldiga din hjälp – grunda en BlodGrupp

Vem som helst kan till exempel på sin arbetsplats, i sin studentförening eller hobbyverksamhet eller tillsammans med sina vänner grunda en BlodGrupp, det vill säga en grupp som regelbundet ger blod. Fem blodgivare kan hjälpa upp till 15 patienter. I BlodGrupperna mångdubblas både hjälpen och glädjen som väcks av att hjälpa.

 

Så fungerar en BlodGrupp:


1. Skapa en BlodGrupp genom att fylla i anmälningsblanketten på kampanjsidan. Därefter får du ett startpaket (med bl.a. affischer) per post. Det finns också elektroniskt informationsmaterial på svenska i materialbanken.

2. Bjud in andra att hjälpa till. De som inte gett blod tidigare eller inte gjort det på länge ska börja med att göra testet för nya blodgivare på adressen kanjagdonera.fi

3. Beställ en egen tid för varje blodgivare på nätet. Ni kan komma till vilken blodgivningsplats som helst. Olika personer kan också gå olika platser. Ni kan komma tillsammans i en grupp på några personer genom att boka tid för alla i samma tidsintervall eller efter varandra.

4. Fyll i hälsodeklarationen i förväg (tidigast föregående dag). Hälsodeklarationen kan också fyllas i på plats.

5. Kom och sträck ut era händer på den reserverade tiden. Och glöm inte att ta med ett officiellt, fotoförsett identitetsbevis!

OBS! Kom ihåg att registrera er som medlemmar i er BlodGrupp i intervjun med sjukskötaren genom att ge namnet på ert företag, er organisation eller er grupp (samma som ni använde för att starta gruppen). Endast så ökar blodgivningen gruppens "blodbankskonto" för bland annat diplomen. 
Efter registreringen ger alla blodgivningar automatiskt poäng till gruppen. Också sådana besök som inte leder till blodgivning räknas.

Om du har glömt BlodGruppens namn kan du nämna exempelvis kontaktpersonens namn, så hittar vi rätt grupp med hjälp av det.

En blodgivare kan vara medlem i endast en BlodGrupp åt gången.

För en grupp på minst fyra personer bjuder vi vid behov gratis taxiresa tur och retur (max. 20 km/riktning, beställ taxi själv, be ett taxikort för betalning i receptionen på blodtjänstbyrån eller blodgivningsplatsen). 

6. Njut av ert välförtjänta kaffe och ta det lugnt resten av dagen. 

7. Välkommen igen! För minst 10 besök samma år får ni Blodtjänsts årsdiplom och gruppens namn på hederstavlan över uppmärksammade BlodGrupper. För minst 20 blodgivningar får ni ett silverdiplom, för 30 blodgivningar ett gulddiplom och för 50 blodgivningar ett platinadiplom. Vilket är ert mål?

Varje år arrangeras också utlottningskampanjer för aktiva BlodGrupper.

8. Följ Blodtjänst på sociala medier och dela foton och berättelser om er egen verksamhet! Använd taggen #blodgrupp på Instagram och Twitter och tagga @veripalvelu och/eller den lokala blodtjänstbyrån (t.ex. @veripalvelu_turku) i publikationer så kan vi dela era inlägg!

TACK FÖR ATT NI ÄR LIVRÄDDARE!