Sök Menu

Hur ger man blod

När du ger helblod, ger du röda blodkroppar, plasma och trombocyter. Du kan ge helblod vid alla blodgivningar.

 

 

 

1. Innan du kommer för att ge blod
2. Börja med att anmäla dig
3. Kontrollera dina personuppgifter och fyll i hälsodeklarationen
4. Vi intervjuar dig och kontrollerar ditt hemoglobinvärde
5. Blodpåsen fylls på ungefär tio minuter
6. Njut av en kopp kaffe och ta det lugnt
7. Ta kontakt efter blodgivningen
8. Följ med blodsituationen och kom på nytt

1. Innan du kommer för att ge blod
Utför webbtestet Kan jag donera? och kolla blodtjänstbyråns öppettider. Ät och drick som vanligt den dagen du ger blod, men undvik dock kraftig mat strax före en blodgivning.

Ta med dig en legitimation med ditt fotografi och din finländska personbeteckning. Blodgivarkortet gäller inte som legitimation!

OBS! För närvarande betjänar blodtjänstbyråerna främst blodgivare som har bokat tid. Det kan göras här. Genom detta kan vi se till att det endast finns ett begränsat antal blodgivare i blodgivningen och ta hand om säkerheten under coronavirusepidemin.

2. Börja med att anmäla dig
Anmäl dig vid mottagningsdisken, där din identitet kontrolleras inför varje blodgivning. Ha därför alltid med dig din legitimation.

Då du första gången ger blod, antecknar vi ditt namn, din personbeteckning, din adress, ditt telefonnummer, din e-postadress och ditt blodgivarnummer i blodgivarregistret. Läs mer om vårt dataskydd.

3. Kontrollera dina personuppgifter och fyll i hälsodeklarationen
Drick ett par glas vatten, saft eller kaffe. Kontrollera att dina person- och kontaktuppgifter, vilka finns utskrivna i början av  hälsodeklarationen, är korrekta. Ge oss gärna tillstånd att kalla dig till blodgivning då blodlagren för din blodgrupps del behöver påfyllning.

Läs noggrant igenom informationspaketet för blodgivare och fyll sedan i hälsodeklarationen i lugn och ro. Med hjälp av hälsodeklarationen och den intervju som sjukskötaren gör, försöker vi trygga säkerheten både för dig och för den som får blodet. Ett jakande svar betyder inte nödvändigtvis att du inte kan ge blod. Svara därför noggrant och ärligt.

4. Vi intervjuar dig och kontrollerar ditt hemoglobinvärde
I nästa skede går du tillsammans med en sjukskötare igenom frågorna. Ni diskuterar på tu man hand och sjukskötaren har tystnadsplikt. Sjukskötaren tar också ett litet blodprov från din fingertopp för att kontrollera hemoglobinvärdet. Man kan ge blod, om hemoglobinvärdet är 125–175 g/l för kvinnor och 135–195 g/l för män.

Sjukskötaren avgör om du den här gången kan ge blod. I oklara fall rådfrågas vår läkare.

5. Blodpåsen fylls på ungefär tio minuter
Om inga hinder för blodgivning finns, kan du lägga dig på blodgivningsbritsen. Vi samlar in ungefär en halv liter blod från venen i armvecket och blodpåsen fylls på ungefär fem till tio minuter. I början av varje blodgivning tas också några blodprov, vilka används för bestämning av blodgruppen och test av virusförekomst. Efter blodgivningen lägger sjukskötaren ett stadigt förband om stickpunkten. Ligg gärna kvar och vila en stund på britsen efter blodgivningen.

Blodgivningen ska inte göra ont. Om du under blodgivningen börjar känna dig illamående, eller om nålen orsakar obehag, ska du berätta det för sjukskötaren. Blodgivningen kan på din begäran avbrytas när som helst och du behöver inte förklara dig.

6. Njut av en kopp kaffe med dopp och ta det lugnt
Vi bjuder blodgivarna på kaffe och te med tilltugg, så sitt gärna kvar och njut en stund av det som kafeterian bjuder på. Det hjälper din kropp att återhämta sig från blodgivningen.

Den vätskemängd du förlorar vid blodgivningen, ersätts inom ungefär ett dygn, om du kommer ihåg att dricka litet mer än normalt. För att vätskebalansen så fort som möjligt ska återställas, ska du under resten av dagen också undvika motion, bastubad och annan extra svettning. I synnerhet på sommaren är det viktigt att du dricker tillräckligt.

Undvik att anstränga den arm från vilken du gav blod i minst två timmar, så att stickstället inte börjar blöda och det uppstår ett blåmärke på armen. Låt plåstret sitta kvar högst två timmar, förbandet får sitta kvar längre.

Om du under pågående blodgivning, eller när som helst därefter märker att du har glömt att berätta för oss någonting som kan påverka det givna blodets säkerhet, ska du genast kontakta den blodgivning där du gav blod, eller ringa blodgivarnas avgiftsfria infotelefon 0800 0 5801.

7. Kontakta oss, om du efter blodgivningen:

  • inom en vecka insjuknar i feber
  • inom en månad konstateras lida av en allvarlig sjukdom (till exempel cancer)
  • får vetskap om att du, eller din sexpartner har en sjukdom som smittar via blodet (till exempel HIV, eller hepatit B eller C).

 

8. Följ med blodsituationen och kom på nytt
Vi hoppas att du gör blodgivning till en trevlig och långvarig vana. Mellan två blodgivningar måste kvinnor hålla en paus på minst 91 dygn och män minst 61 dygn. För kvinnor rekommenderas det att ge blod högst 2-3 gånger och för män högst 3-4 gånger om året.

Det beror på din blodgrupp när din hjälp behövs som allra mest. Följ med blodsituationen i din blodgrupp via droppsymbolen i blodbarometern på vår webbplats eller via livräddarens mobilapp och kom nästa gång för att ge blod senast då vi skickar dig en kallelse. Tack för att du bidrar med din hjälpinsats.

 ​