Sök Menu

Donera blod


Ett enkelt sätt att hjälpa sina medmänniskor är att ge blod. Före blodgivningen fyller blodgivaren i en hälsodeklaration, som sedan gås igenom tillsammans med en sjukskötare från Blodtjänst. Själva blodgivningen räcker fem till tio minuter, men det lönar sig att reservera totalt en halv till en timme för hela proceduren, för efter blodgivningen är det bra att sitta kvar ytterligare en stund och njuta av en kopp kaffe med dopp, eller ett glas juice.

De preparat och läkemedel som framställs ur det givna blodet, används bland annat i vården av operations-, cancer- och olycksfallspatienter samt för tidigt födda barn. Ofta kan dessa preparat eller mediciner rädda patientens liv.

Blod kan inte framställas på konstgjord väg. Patienter som behöver blodprodukter, är därför beroende av blodgivarnas hjälp. Vem som helst kan en dag behöva denna hjälp. Om du av någon anledning inte själv kan ge blod, kan du ändå sporra andra att göra det.

Varje vardag behövs det nästan tusen blodgivningar för att patienterna ska få de blodprodukter de behöver. Genom att ge blod, kan du rädda en annan människas liv. Ta reda på var närmaste blodgivning ligger och bli livräddare!

Vi behöver hela tiden nya blodgivare. Testa på webben dina förutsättningar att ge blod och börja ge blod redan idag!

Läs berättelser om patienter och blodgivare.