Sök Menu

Blodgivning stoppar inte MMA-utövaren Minna Grusander

MMA-proffset ser blodgivning som en självklar sak och ger blod alltid då det är möjligt.

Grundkurs i MMA 2012 och tre år senare finländsk mästare. Samma år 2015 blev det seger i amatör VM och den professionella karriären började.

Minna Grusanders väg till MMA-sportens topp har varit snabb och effektiv – hon har gått vidare från nybörjare till att kämpa om världsmästerskapet på bara några år. Dessa år inrymmer även födelsen av familjens yngsta medlem.

Grusander tävlar i damernas MMA för proffsorganisationen Invicta. I somras var hon nära att vinna världsmästerskapet, men hon förlorade knappt med domarpoäng. Det finns fortfarande en chans för revansch, eftersom Grusander har ett kontrakt på sammanlagt sex matcher.

– Min styrka som fighter är att jag började med MMA direkt och att jag är jämnt stark på alla delområden. Jag kan brottas och vara upprätt hela tiden i en annan match. Många MMA-utövare har tidigare ägnat sig åt exempelvis brottning eller kickboxning, och för MMA måste de lära sig nya sätt att tävla på.

"När ska du börja motionera?"

Det dagliga livet för ett MMA-proffs är disciplinerat och skapar rytm i livet. Det passar Grusander.

– Jag gillar att jag idrottar 24/7, och aktivitet är en del av arbetet. Om jag var tvungen att motionera utöver annat arbete, skulle det vara riktigt svårt för mig.

– Mitt barn frågade en gång, "När ska du börja motionera". Jag förklarade att mammas arbete är sådant att man inte behöver motionera, skrattar Grusander.

Grusander tävlar i atomviktklassen, dvs. för damer under 47,6 kilo. Att komma i tävlingsform är en del av arbetet där det finns rutin.

– Jag kan inte vara idrottare bara i träningssalen, utan jag måste vara det hela tiden. Efter en match skulle det vara roligt att ta semester, men man måste hålla fast vid livsstilen. I vilket fall som helst ligger det framför mig igen att hitta en bra form.

Tävlingarna ger rytm åt blodgivningen

Grusander har varit blodgivare hela sitt vuxna liv. För första gången donerade hon blod i sin hemstad Salo så snart hon blev 18 år gammal. Hennes vikt var precis över gränsen som krävs, 50 kg. Första gången gick blodgivningen inte som den skulle när den första påsen sprack och blodet spreds överallt. Det skrämde inte utan då började en aktiv blodgivning som har hållit i sig många år.

Grusander har fortsatt att donera blod under hela idrottskarriären, både under tävlings och träningssäsongerna. Vid behov diskuterar hon saken med sina tränare.

– Blodgivning har alltid passat mig bra fast jag har tränat hårt. Jag ger blod 6–8 veckor före en tävling eller strax efteråt. Jag är glad om min blodgrupp A positiv behövs just då jag kan donera.

– Jag tycker att det är självklart att donera. Jag är förvånad över hur många som säger att "jag borde också prova det". Varför är inte alla blodgivare?

Grusander har lockat sin egen man att bli blodgivare, och kanske växer nästa generation blodgivare hemma. Grusander ger blod tillsammans med sin familj vid Åbo Blodtjänstbyrå. Barnen är vana vid att se nålar och blodpåsar och de orkar vänta under blodgivningen.

Målet världsmästerskap

De skador som uppstår i en MMA-match är oftast blåmärken och skavsår. Blod är inte ovanligt i matcherna.

– Med tanke på blodgivningen hoppas jag att jag inte utsätts för motståndarens blod. Det kan orsaka ett tillfälligt hinder för blodgivning.

Grusander är fortfarande på väg mot sitt mål: världsmästerskapet i damernas atomviktklass, vilket är ännu ett skäl att undvika skador och olyckor. Hon var nära att nå titeln i somras, och vill försöka igen.

– Fansen spekulerar om jag skulle ha kapaciteten att tävla i UFC (MMA-organisationen The Ultimate Fighting Championship), där den minsta viktklassen är stråvikt 52,2-kg. Jag vill i alla fall vinna titeln för Invicta. Jag föredrar att vara på toppen i atomviktklassen än längre ner i stråviktklassen. Nästa titelmatch är förhoppningsvis senast nästa år.

 

Minna Grusander

Ålder: 29 år

Hemstad: Åbo

Familj: make, 8-årig son och 5-årig dotter

De största framgångarna i sportgrenen: Världsmästerskap i amatör MMA 2015, stråvikt (under 52,2 kg) och finländsk mästare i flugvikt (under 56,7 kg). Som professionell sex segrar och två förluster hittills. Tävlar numera för Invicta FC.

Tränare och förening: Aleksi Kainulainen och Sami Sakko, fysiktränare Ville Rintala, mental tränare Jaana Blom, Finnfighter´s Gym

Andra intressen: att prova nya maträtter och bakverk och att pyssla i köket, att följa ishockey i och med barnens intresse för den.