Sök Menu

2010-talet: Blodgivning stärker gemenskapen

Elevkårens BlodGruppen i urmakareskolan Kelloseppäkoulu ser gemensam blodgivning som decenniets grej.

Saara Lehtineva, Aki Keskisaari, Niko Tervamäki och Ville Sampo är aktiva medlemmar i blodgivningsgruppen BlodGruppen i urmakareskolan.

“Många av oss hade funderat på att ge blod redan innan urmakarskolan började, och möjligheten att gå tillsammans med studiekompisarna gav den sista kicken. Tillsammans är det trevligt att göra en god gärning. I en grupp aktiveras man, och att ge blod tillsammans blir en gemensam, fin grej. Blodgivning gör att man blir på gott humör och ofta känner man sig fysiskt lätt också.

Vår elevkår har grundat blodgivningsgruppen BlodGruppen och utsett en blodminister. Ministers uppdrag är att koordinera blodgivningen. Hen ser till att tidpunkten passar studietidtabellen för att så många som möjligt kan komma med. Skolan uppmuntrar blodgivningen och alltid hittas en lämplig tidpunkt.

Blodgivningsgänget lockar nya medlemmar vid höstens första elevkårsevenemang. Vi har en skola för cirka 80 studerande och stark gemenskap. I höst skulle en 16-åring velat komma med och donera, men hen är tvungen att vänta ett tag.”

Sammanhållningen stärks

"Blodgivning har långa traditioner i urmakareskolan. Vår prorektor visste berätta, att studerande donerat blod sedan 1960-talet. Att ge blod tillsammans passar detta decennium.

Vi besöker alltid tillsammans Stenhagen, där vi redan blivit bekanta med vårdarna. Vi tar en stor taxi från skolan, vi har beställt transport även denna eftermiddag. Blodgivningsutflykterna är ett bra tillfälle att stärka sammanhållningen i gruppen och bli bekant med nya studerande. På utflykterna hinner man prata lite, då studierna annars är rätt intensiva och självständiga.

Det är lätt att gå med i blodgivningsgruppen BlodGruppen. Man anmäler sig till blodgivning helt enkelt genom att skriva sitt namn på en lista. Då man går tillsammans med bekanta människor, blir tröskeln att gå första gången lägre. Då man gått en gång är det rätt självklart att gå flera gånger.”

Lätt att göra en god gärning

“Vi tycker att blodgivning är ett enkelt sätt att göra en god gärning. Det verkar som om vi kan göra något meningsfullt i ett bekant gäng. Vi förlorar inget, utan i stället kan vi tillsammans hjälpa flera som behöver hjälp. Kanske blodgivning motiverar oss att hålla oss i skick, så att vi kan hjälpa andra. Några av våra studerande är även intresserade av att donera stamceller.
Vi har gett blod flitigt. Vår blodgivningsgrupp BlodGruppen ger blod egentligen så ofta man kan ge.  Kafferummets vägg pryds av Gulddiplom från de senaste två åren. Under de senaste åren har vi varit bland de tio aktivaste grupperna. Sådana små erkännanden är trevliga att få, och upprätthåller en stark motivation.

Förra året insjuknade en av våra studerande i leukemi. Då kom vi att tänka på att hjälpen kan vara väldigt nära.”

 

Ursprunglig text: Minna Kalajoki / Media Focus
Foto: Matti Rajala

Publicerat 2018

 

Läs mer om Blodtjänsts 70-åriga historia här.