Sök Menu

"Blodgivning skapar fin vi-anda"

Medicinarna i Kuopio har en så aktiv blodgivningsgrupp att Blodtjänst fick ta i bruk ett nytt platinadiplom.

Anna Kerkkonen, Viola Haapasalo och Santtu Kerttula utmanar alla andra ämnesföreningar att ge blod i grupp

Medicinstuderande i ämnesföreningen KuoLO vid Kuopio universitet grundade sin blodgivningsgrupp eller BlodGrupp hösten 2015, men gruppen har redan fått tre gyllene diplom för sin aktiva blodgivning. I praktiken tog gruppen förstaplatsen bland BlodGrupper redan det första hela året gruppen var verksam och sedan dess har man varit suverän etta.

Kanske Kuopiobornas aktivitet sammanfattas bäst i att Blodtjänst på grund av dem tvingades utöka sitt diplomsortiment med ett nytt platinadiplom för grupper som har gett blod över 50 gånger. Förra året var det imponerande 128 KuoLO-medlemmar, ensamma eller i grupp, som sträckte ut armen för att hjälpa patienter.

– Jag gav blod i Åbo i julas och när jag sa att jag representerar BlodGruppen KuoLO från Kuopio så hade skötaren redan hört om oss. Det verkar som om vi har gjort intryck, skrattar Santtu Kerttula, som ger blod i Joensuu den här gången, eftersom han sommarjobbar på den lokala hälsovårdscentralens sjukhus.

Även Viola Haapasalo dyker upp på samma blodgivning i Joensuu bibliotek. Hennes sommarkandjobb är också i Joensuu. En av hemligheterna bakom den här framgångsrika BlodGruppen verkar vara just mobilitet och flexibilitet: Kuopiogruppens medlemmar har gett blod så gott som överallt i Finland.

– När jag hälsar på en kompis i Jyväskylä passar jag ofta på att ge blod där, berättar Viola.

Anna Kerkkonen var projektansvarig i KuoLO när BlodGruppen grundades och hon är fortfarande primus motor för gruppen.

– Ingen i vår familj hade någonsin gett blod, men på något sätt var det en tanke jag hade burit med mig länge. När jag slutade orientera aktivt kollade jag in Blodtjänsts webbplats och hittade BlodGrupperna. Tidpunkten och konceptet kändes rätta – jag grundade en BlodGrupp för KuoLO så att jag själv säkert skulle hålla igång med blodgivandet!

Anna berättar att rekryteringen av blodgivare är "rätt så light". Den går ut på att man påminner dem som finns på ämnesföreningens e-postlista om möjligheten att ge blod och nya givare peppas att komma med till blodtjänstbyrån i Kuopio.

– Oftast går vi en mindre grupp, gärna på fredag eftermiddag efter föreläsningarna. Det är en riktigt skön gemensam stund – vi träffas, vi ger blod, och så dricker vi vår saft i lugn och ro och varvar ner inför veckoslutet, berättar Anna.

Någon förklaring till att ämnesföreningen KuoLO har så många motiverade blodgivare har Anna inte.

– Klart att vi har studerat anemi och hur en patient ges blod inom studier och jobb, och så är det här ett så enkelt sätt att hjälpa. Och visst är det en fördel att ämnesföreningen är stor, vi har över 900 medlemmar, säger hon.

– Jag vill gärna utmana alla andra ämnesföreningar att vara med – det finns en blodtjänstbyrå i typ alla universitetsstäder, så det är lätt att gå och ge blod i grupp!


 

Ursprunglig text: Iira Hartikainen

Bilder: Johanna Kokkola

Texten har ursprungligen publicerats i Finlands Röda Kors tidning Hjälpens Värld 3/18