Sök Menu

Sommartips för blodgivare

2018-07-09 13:00

För blodgivare lönar det sig att ta vissa viktiga saker i beaktande under sommaren. När det är värmebölja ute och man varit länge i solen är det viktigt att upprätthålla vätskebalansen och dricka ordentligt, utrikesresor kan ge upphov till ett tillfälligt förbud mot blodgivning och det är även skäl att vara uppmärksam på insektsbett om man vill komma och donera blod.

 

På sommaren är det trevligt att koppla av och samtidigt göra något gott – semesterfirare är mycket välkomna att donera blod till patienter som, också under sommartiden, behöver blodprodukter varje dag. Här hittar du några viktiga tips för sommarsäsongen:

Kom ihåg att dricka tillräckligt

Innan och efter blodgivningen lönar det sig att dricka rikligt med vatten eller saft, speciellt om sommarvädret visar sin bästa sida. Vätskebrist kan uppkomma överraskande vid fint väder. För den som planerar att donera blod på sommaren lönar det sig generellt att vara uppmärksam på sin allmänkondition  – om huden rodnar kraftigt efter att man spenderat tid i solen eller semesterfiraren har fått solsting, är det skäl att vänta med blodgivning ett par dagar tills man mår bättre.

Fästingar och insekter

Att ha tagit fästingvaccin är inte ett hinder för att donera blod.  Så länge man inte får komplikationer av vaccinet (såsom feber eller hudreaktion) kan man alltså komma och donera blod genast efter vaccineringen. Om man har råkat ut för en fästing och det blivit en röd ring runt bettet, måste man vänta med blodgivning tills en månad gått efter att utslaget läkt eller från att man avslutat ordinerad medicinering.

Om man blivit biten av en annan insekt och reagerar ovanligt starkt eller bettet kräver särskild behandling ("kyypakkaus", antibiotikakur, kortisontablett o.s.v) ska man vänta tills symptomen har lagt sig och det gått två veckor sedan man avslutat eventuell antibiotikakur. Användning av antihistamin eller allergimedicin ämnad för lokal behandling (krämer, droppar, sprej och liknande) är inte ett hinder för att donera blod.

Kontrollera resebegränsningar

Vanligen ger inte resor inom EU-området upphov till karens för blodgiving. Resor i West-Nile virusområden i mellan- och södra Europa ger dock under tidsperioden början av juli till slutet av november upphov till en blodgivningskarens på 28 dygn räknat från resans returdag. Här ligger flera sommarsemestermål som är populära bland finländare, bl.a. Italien, Grekland, Kroatien, Österrike, Slovenien m.fl. Kontrollera alltså alltid om du kan donera blod efter att du kommit hem från din utrikesresa.

Andra tips till semesterfirare?
Om du är ute på stugan och firar semester utanför din hemort kan du kontrollera på vår webbplats var närmsta blodgivningsplats ligger och komma och bekanta dig med en ny blodtjänstbyrå eller en ambulerande enhet. Man kan donera blod runt om i hela Sommar-Finland!