Sök Menu

Man kan rädda någon även under julen – se öppettiderna för blodgivning

2021-12-21 14:45

Blodgivning är ett sätt att komma ihåg dem som inte kan komma hem till jul. Blodgivare behövs kring den långa julhelgen och nyår. Man kan fortfarande ge blod dagen före julafton 23.12 och på nyårsafton 31.12.

Blodgivare med en tomtemössa.

På sjukhus vårdas patienter som behöver blodtransfusion alla dagar på året, och därför behövs hjälp av cirka 800 frivilliga blodgivare varje vardag. Helger som sammanfaller med vardagar, ökar behovet av blodgivare andra dagar i veckan, eftersom trombocytpreparat som är livsviktiga för cancerpatienter är användbara endast fem dagar efter donationen.

Öppettider i blodgivningen under jultiden och i mellandagarna

  • Dagen före julafton 23.12 kan man ge blod på 10 verksamhetsställen på Blodtjänst samt vid blodgivningsevenemang i Lojo, Kumo och Ikalis. 
  • På julafton kan man inte ge blod.
  • Alla verksamhetsställen på Blodtjänst är öppna igen 27.12. Under mellandagarna ordnas blodgivningsevenemang på 21 orter, från Lappland till södra Finland. 
  • Nyårsafton, fredag 31.12. Verksamhetsställen på Blodtjänst är öppna med undantag för Seinäjoki. Blodgivningsevenemang ordnas i Salo, Hyvinge, Karleby och Träskända
  • På trettondagen 6.1 kan man inte ge blod, men fredagen 7.1 finns det möjligheter till blodgivning runt om i landet igen: utöver verksamhetsställena även i Raumo, Vasa, Borgå, Kervo och Kangasala.

 

Man kan ge blod runt om i hela landet

I Finland behövs 800 blodgivare varje vardag för att patienter ska få de blodprodukter de behöver. Boka tid här.

Blodtjänst ordnar blodgivningstillfällen runt om i landet. De framgår av kalendern på Blodtjänsts webbplats.

Det går också att ge blod vid Blodtjänsts tio fasta verksamhetsställen på olika håll i landet. Deras öppettider finns på respektive byrås webbplats: