Sök Menu

Influensatider och blodgivning

2018-12-28 17:35

I influensatider undrar många blodgivare hur influensan inverkar på möjligheterna att ge blod. Efter en lindrig influensa kan man ge blod genast då allmänkonditionen återigen är bra. Efter en allvarligare luftvägsinfektion ska man dock efter att symtomen försvunnit, vänta två veckor innan man ger blod.


Blod behövs i jämn takt under hela året men under flunsasäsongen är det många blodgivare som undrar huruvida en influensa inverkar på blodgivningen.

Influensa är en av de vanligaste anledningarna till att en blodgivare inte får donera blod. År 2017 var det den sjätte vanligaste anledningen till att en blodgivning inte kom på fråga bland dem som kommit till blodtjänsten och redan hade anmält sig som blodgivare.

Man kan ofta undvika ett onödigt besök på blodgivningen genom att inför varje blodgivning göra det snabba testet på webbplatsen kanjagdonera.fi. Testet hjälper blodgivaren att bedöma hur allvarlig influensan har varit.

Tumregeln är, att blodgivaren ska vara frisk och känna sig bra. Bedömningen är emellertid inte alltid helt entydig.

– Om du är tveksam beträffande hur du mår efter influensan, kan du fråga dig själv om du redan är beredd att motionera. Om du inte kan tänka dig att till exempel ta en rask promenad, en simtur eller en session på motionshallen, är du ännu inte tillräckligt frisk för att ge blod, förklarar Blodtjänsts läkare Johanna Castrén.

 

Efter en influensa gäller följande: Du kan ge blod…

Om det är fråga om en lindrig luftvägsinfektion utan feber:
– När du har tillfrisknat och är symtomfri; du har inte längre till exempel en irriterande hosta eller ont i halsen.

Om du har haft en allvarlig luftvägsinfektion:
– När du har varit frisk och symtomfri i två veckor: en allvarlig luftvägsinfektion betyder att du haft över 38 graders feber, att influensan har diagnosticerats, eller att du ordinerats en antibiotikakur. Sjukdomen kan betraktas som allvarlig också om du, utan att ha mätt febern, känt dig febrig.

Om du har tagits in på sjukhus:
– Om en influensa eller en lokal inflammation har krävt sjukhusvård eller antibiotikabehandling intravenöst vänta då i tre månader innan du följande gång ger blod.

Mer information: avgiftsfria infotelefon tel. 0800 05801