Sök Menu

I maj behövs många blodgivare

2018-05-07 17:15

Maj är ofta årets mest krävande månad från blodgivningens synvinkel. Varmare väder och senvårens bråda tider kan påverka uppmärksamheten och de många söckenhelgerna i maj gör sitt till. På sjukhusen fortsätter verksamheten som vanligt långt in på sommaren, så patienterna behöver hjälp från 800 blodgivare varje vardag även i maj.

Söckenhelger såsom valborg och Kristi himmelsfärdsdag ökar behovet av blodgivare under de övriga dagarna i maj även i år, så att patienterna får blodprodukter som vanligt trots kortare veckor. Samtidigt lockar det varnare vädret människor till stugor och utomhus, och då är det lätt att glömma bort blodgivningen. I slutet av månaden har man i många hem tankarna på skolavslutningar och förberedelserna till dem.

På sjukhusen är behovet av blodprodukter ändå det vanliga i maj eller till och med ännu större, eftersom man strävar efter att utföra planerade operationer före sommaren.

Maj är en utomordentlig månad att räcka ut en hjälpande hand. Patienterna behöver blod varje dag bl.a. vid cancerbehandlingar, i samband med förlossningar, olyckor och operationer.

Blodgivarna uppmuntras att kontrollera behovet av just den egna blodgruppen på bloddroppen och helst komma en dag då den egna bloddroppen är halvfull eller mindre. Nya blodgivare behöver inte veta sin blodgrupp i förväg.

Testa om du är lämplig som blodgivare: kanjagdonera.fi
Kontrollera behovet av blod idag