Sök Menu

Donatorer behövs – försäkra dig om att din gåva kommer fram i tid

2018-12-03 10:55

Glädjen av att ge och ta emot gåvor hör till jultiden. Blodtjänst förbereder sig inför julen genom att lägga upp en säker plan för mottagarna av gåvorna. Gå med i "gåvotalko" redan nu! Röda blodkroppar som doneras idag är användbara fram till jul, så just din hjälpande hand kan rädda någon patients jul.

För många blodgivare är det en lång tradition att besöka Blodtjänst just före julhelgen. Traditioner är värdefulla, men Blodtjänst arbetar för att gåvorna ska fördelas jämnt över julens och nyårshelgens dagar.

Det behövs cirka 4000 bloddonationer varje vecka, vardag som helg. Ofta är den största utmaningen dagarna mellan jul, nyår, och trettondagen samt tiden kring självständighetsdagen. Under dessa veckor har Blodtjänst öppet färre dagar än vanligt, speciellt i år då de flesta helgdagarna är mitt i veckan. Därför behövs nästan 1000 blodgivare varje dag Blodtjänst har öppet.

–Precis som annan julpost kan man skicka iväg detta paket i god tid som en vanlig försändelse. Röda blodkroppar som doneras nu kan nå patienten under jultiden. Eller så kan du välja en snabb leverans just före jul då det finns ett behov av speciellt trombocyter. De lever bara fem dagar, upplyser tomtarna på Blodtjänst.

Kring den långa julhelgen har Blodtjänst öppet två extra dagar.

Vissa blodtjänstbyråer har öppet på lördag 22.12 (Lahtis, Jyväskylä, Uleåborg, Seinäjoki, Tammerfors och Åbo). Dessutom ordnas då ett blodgivningstillfälle i Varkaus och Lojo. Annandag jul 26.12 kan man donera blod vid Stenhagens och Sanomahusets blodtjänstbyrå i Helsingfors, vid Iso Omena i Esbo, i Kuopio, Uleåborg, Tammerfors och Åbo. I Tusby ordnas ett blodgivningstillfälle på Annandag jul.

På nyårsafton måndag 31.12 har alla blodtjänstbyråer öppet utom Seinäjoki och Uleåborg, men med avvikande öppettider. Blodgivningstillfällen ordnas på nyårsafton i Riihimäki, Klövskog, Aura, Brahestad, Ackas och Alavo. På nyårsdagen kan man inte donera blod.

Se öppettider och kontaktuppgifter här: https://www.veripalvelu.fi/verenluovutus/luovuta-verta/missa-luovutat

Den aktuella blodsituationen kan kontrolleras på Blodtjänst webbplats www.veripalvelu.fi. Kom ihåg att du kan också boka tid till blodgivningen!

Glad väntan på julen!