Sök Menu

Blodgivningsrestriktioner för resenärer också i Europa

2019-08-22 08:00

West Nile -virussäsongen förorsakar blodgivningsrestriktioner under sommaren och hösten också i EU-länder. Observera vänligen att Cypern har lagts till 22.8.2019.

West Nile -viruset sprids via myggbett och har i över tio års tid orsakat epidemier bland människor under sommaren och hösten i Nordamerika samt på 2010-talet även i delar av södra och östra Europa samt i några andra länder kring Medelhavet. 

Vistelse i ett riskområde under epidemisäsongen (över 20 timmar) medför ett tillfälligt hinder för blodgivning i och med att infektionen kan smitta via blodet från en symtomfri person och förorsaka en allvarlig infektion hos patienten. 

Efter vistelse utanför EU- och EFTA-området följer året om en karenstid på 28 dygn innan man får ge blod på grund av de varierande infektionsriskerna i olika världsdelar. Den här begränsningen omfattar en stor del av riskområdena för West Nile-viruset. Också i EU-regionen förorsakar West Nile -virussäsongen blodgivningsrestriktioner under sommaren och hösten efter vistelse i riskområdena.

Utgående från utbredningen av West Nile -virusepidemin inom EU de senaste åren måste man vänta med att ge blod i 28 dygn efter vistelse under perioden 1.7. – 30.11.2019 i följande riskområden:
 
- Bulgarien
- Cypern (tillsatt 22.8.2019)
- Italien, samt Sicilien och Sardinien (Obs! förutom Rom och Vatikanen)
- Frankrike: Rivieran från Saint-Tropez österut (Alpes-Maritimes) och Korsika
- Österrike: östra delen, från linjen Linz-Graz österut (också Wien)
- Greklands fastland (med Peloponnesos och Euboia)
- Kroatien
- Rumänien
- Slovenien
- Ungern
- Albanien*, Bosnien och Hercegovina*, Kosovo*, Makedonien*, Montenegro*, Serbien* (*länder utanför EU med karenstid året om)

Obs! Vistelse på de grekiska öarna medför inget hinder att ge blod.

 Om man insjuknar i feber under eller strax efter vistelsen i ett riskområde bör man vänta minst 28 dygn från återkomsten och tillfrisknandet innan blodgivning.  

Tilläggsinformation av Blodtjänsts personal eller via infotelefonen tel. 0800 0 5801