Sök Menu

Ändring i blodgivningens Covid-19 försiktighetsåtgärder

2022-01-03 15:00

Den försämrade coronavirusepidemin medför ändringar i försiktighetsåtgärderna på blodgivningsställena. Blodtjänst förutsätter nu att alla använder munskydd. Från och med 29.12.2021 får barn eller ledsagare inte följa med till blodgivningslokalerna.

​De övriga försiktighetsåtgärderna förblir oförändrade tills vidare och du kan kontrollera dem på sidan Coronavirusepidemin och blodgivning. Utöver situationen för medföljande barn och ledsagare undrar blodgivarna för närvarande om användningen av munskydd, coronapass och coronavaccinationernas inverkan på blodgivning.

  • Coronapass krävs inte för blodgivning. Det är dock möjligt att vid de som hyr ut lokalerna för enskilda blodgivningstillfällen kräver det. I sådana fall informerar vi blodgivarna så snart vi får kännedom om saken.
  • Coronavaccinationen påverkar inte blodgivning. Om du får en stark reaktion på coronavaccinet (t.ex. svår smärta eller hög feber), bör du vänta två dagar efter att symtomen har upphört.
  • Vi förutsätter att alla blodgivare använder munskydd. Du kan ta bort munskyddet medan du dricker och äter. Blodtjänst erbjuder blodgivarna ett kirurgiskt munskydd, men ett eget munskydd kan också användas. 

Som blodgivare ger du en ovärderlig gåva, eftersom patienter behöver blodprodukter varje dag också under coronaepidemin.

Vi sköter om blodgivarnas säkerhet genom bl.a. att använda munskydd, hålla säkerhetsavstånd och förbättra hygienen. Tidsbokningen hjälper till att begränsa antalet personer som vistas i lokalen samtidigt.